Românii sunt așteptați duminică, în 1 decembrie, la vot pentru a stabili componența viitorului Parlament. Secțiile de votare din țară se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Ca și regulă de bază, alegătorii din țară trebuie să se afle în localitatea de domiciliu pentru a-și exercitat dreptul de vot.
În ţară, alegătorii votează la secţia de votare la care sunt arondați. Acesta este, în general, cea mai apropiată de strada sau locuința unde au domiciliul sau reședința la alegerile parlamentare 2024.
Pentru a afla la ce secţie de votare sunt arondaţi, alegătorii pot introduce datele personale pe site-ul dedicat https://www.registrulelectoral.ro/.
În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, ei pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reședința, conform președintelui AEP, care a vorbit despre regulile de la alegerile parlamentare 2024.
La alegerile parlamentare 2024 pe liste suplimentare vor putea vota doar cei se află în afara localităţii, dar în același județ unde au domiciliul.
„Dacă se află în altă localitate din judeţ, în afară de localitatea de domiciliu, poate să voteze pe listele suplimentare în afara localităţii sale. (…) Dacă sunt în Bucureşti, Sectorul 1, iar strada mea este arondată la secţia 127, eu nu pot să votez decât la secţia nr. 127. Nu pot să votez în alt sector sau la altă secţie de vot din sectorul în care locuiesc; numai dacă mă aflu în altă localitate. (…) Pentru preşedintele României, este cu totul altceva – poţi să votezi oriunde în ţară şi în afara ţării”, a declarat președintele AEP Toni Greblă, citat de Agerpres.
Actele de care ai nevoie pentru a vota
La alegerile parlamentare 2024 cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în 1 decembrie se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
– cartea de identitate;
– cartea electronică de identitate;
– cartea de identitate provizorie;
– buletinul de identitate;
– paşaportul diplomatic;
– paşaportul diplomatic electronic;
– paşaportul de serviciu;
– paşaportul de serviciu electronic;
– carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.