Camerele de bord sunt tot mai folosite de șoferii din România. În general, rolul acestora e de a înregistra traficul din fața sau din jurul vehiculului. Iar în cazul producerii unui incident, pot folosi aceste imagini pentru a elucida cine se face răspunzător de respectiva situație. Sau, dacă surprinzi un incident în trafic, poți pune la dispoziția autorităților imaginile înregistrate cu camera de bord. Iar șoferul care a încălcat legea, poate fi sancționat în baza acestor imagini.
Este legal să filmezi alți șoferi cu o cameră de bord sau cu un telefon mobil?
Conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation), filmările și pozele realizate în trafic sunt legale dacă:
au rolul de a proba în fața autorităților eventuale incidente;surprind situații ce contravin legii;nu au fost modificate.
De asemenea, este ilegal să postezi aceste imagini pe internet sau să le distribui prin alte forme, dacă se poate distinge identitatea șoferului. Ceea ce înseamnă că trebuie acoperit numărul de înmatriculare, date personale despre șofer sau vehicul, fața șoferului sau a pasagerilor, etc.
Toate aceste informații trebuie protejate și doar la solicitarea oficială a autorităților pot fi dezvăluite.
Camerele de bord trebuie omologate?
O nouă lege, intrată recent în vigoare, dă posibilitatea Poliției să aplice amenzi în baza imaginilor video surprinse în trafic. Deocamdată, se poate sancționa doar comportamentul agresiv.
„Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere”, se precizează într-o informare publicată pe pagina de Facebook a MAI.
Astfel, se poate face o sesizare online a comportamentului agresiv pe platforma hub.mai.gov.ro, la secțiunea „Sesizări abateri rutiere”.
Această sesizare trebuie să conțină:
datele de identificare ale persoanei care face sesizarea;nume, prenume și codul numeric personal;număr de telefon;adresa de corespondență;declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării video;data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională;semnătura.
Nu este obligatoriu ca aceste camere de bord să fie omologate. Imaginile pot fi, de altfel, înregistrate și cu telefonul mobil sau alt dispozitiv de filmare.
De asemenea, sunt acceptate și filmările realizate cu camerele de supraveghere ale autorităților publice sau persoanelor private.
În ce situații poți primi amendă după ce ai fost filmat în trafic
O altă lege, adoptată anul acesta, stabilește că șoferii pot fi amendați pe baza filmărilor „de amator” dacă:
au depășit viteza maximă legală;au depășit coloana de vehicule oprite la semafor sau la trecerea cu calea ferată;nu au respectat regulile privind circulația pe benzi;nu au respectat culoarea semaforului;nu au respectat regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată;au avut un comportament agresiv în trafic.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, se arată în proiectul adoptat de Guvern.
Așadar, în situația în care aceste imagini sunt prezentate direct unui polițist, procuror sau judecător, vor fi considerate probe.