De ce trebuie toamna să schimbi pământul la plante. Metode de transplantare de care trebuie să ții cont. Dacă te întrebi când trebuie să muți plantele în alt ghiveci și cum se face transplantarea acestora, îți spunem noi imediat. Iată cum se face corect transplantarea plantelor din ghiveci.
Când trebuie să muți plantele în alt ghiveci
Chiar dacă vara pare anotimpul cel mai potrivit pentru a muta plantele în alt ghiveci, trebuie să știi ca nu este așa. Cel mai bine este să le transplantezi atunci când plantele nu se află în stare vegetativă, mai exact, când acestea se află în repaus, adică toamna sau primăvara.
Dacă alegi să le muți în alt ghiveci primăvara, atunci trebuie sa o faci cât timp plantele nu au boboci sau încă nu au înflorit. Dacă le transplantezi toamna, atunci trebuie să o faci după ce toate florile s-au ofilit și frunzele s-au uscat sau au căzut.
Dacă vă întrebați de ce nu este bine să transplantați plantele de ghiveci vara, atunci trebuie să știți că în această perioadă plantele au flori și sunt în plină vegetație. Dacă le vei muta în alt ghiveci, ele își vor folosi energia pentru a menține floarea și nu vor avea capacitatea de a-și adapta rădăcinile în solul nou în care au fost transplantate. Riscă în felul acesta să se usuce și să moară.
După ce ai mutat planta în alt ghiveci trebuie să o ții la aceeași temperatură și loc. Altfel, planta va fi obligată să se acomodeze noului mediu în care ai plasat-o.
Cum se face transplantarea
Ideal este ca atunci când transplantezi planta, aceasta să aibă pământ în jurul rădăcinii. Să nu scuturi tot pământul de la rădăcină când o scoți din ghiveci. Însă, înainte de a scoate planta din ghiveciul vechi, pământul să fie bine umezit, astfel încât planta să iasă cu ușurință. Rădăcinile putrezite sau cele care sunt foarte lungi se vor tăia cu o foarfecă. În felul acesta planta va respira mai bine.
Pâmântul în care vei muta planta trebuie să fie umed și să fie bine afânat. Apoi, vei face o gaură în mijlocul ghiveciului și vei așeza rădăcina plantei în interior. Acoperă cu pământ rădăcina, dar nu trebuie să umpli ghiveciul până sus. Ideal este să lași circa doi centimetri, pentru ca apa să nu iasă afară când o uzi.
Solul în care vei transplanta planta trebuie să fie potrivit pentru tipul de plantă. Pentru asta trebuie să te documentezi în prealabil ce tip de sol preferă, deoarece nu toate plantele preferă același tip de pământ. Însă, în general, poți folosi substrat universal.
De fiecare dată, după ce ai transplantat planta într-un nou ghiveci, trebuie să-i adaugi și îngrășământ. Acesta, de asemenea, trebuie să fie potrivit pentru planta ta. Udă apoi planta, dar ai grijă să nu-i pui prea multă apă.
Ghivechiul trebuie sa fie neapărat prevăzut cu găuri de scurgere. Pentru a verifica dacă ai pus apă suficientă, poți îndepărta circa doi centimetri de sol, iar daca pământul este încă uscat, înseamnă că poți să-i mai adaugi apă.