Un platan din comuna Rudna, județul Timiș, care are aproape o jumătate de mileniu. Crescut pe malul Timișului, între vechile meandre ale râului, acesta are o înălțime de aproximativ 35 de metri, o circumferință a trunchiului de 760 cm (măsurată la 1,5 m înălțime față de sol) și o coroană uriașă.
„Printre arborii de dimensiuni și vârste impresionante din județul Timiș, cel mai impunător este platanul multisecular de la Rudna. Crescut pe malul Timișului, între vechile meandre ale râului, acesta are o înălțime de aproximativ 35 de metri, o circumferință a trunchiului de 760 cm (măsurată la 1,5 m înălțime față de sol) și o coroană uriașă.
Vârsta sa probabilă, de 400-460 de ani, urmează să fie determinată cu precizie prin metode dendrocronologice specifice, de către cadrele didactice de la Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara.
Conform specialiștilor, acest platan este un exemplar hibrid foarte viguros, rezultat din încrucișarea subspeciilor Platanus hispanica, Platanus orientalis și Platanus occidentalis, care a beneficiat de apa din pânza freatică alimentată permanent și abundent de râul Timiș.
Extinderea amplă a coroanei platanului, specifică acestei specii fotofile, a fost favorizată și de izolarea relativă, beneficiind astfel de lumină din toate părțile, pe tot parcursul zilei. Platanul de la Rudna a făcut parte din vechiul parc dendrologic al Conacului Nicolici, construit cel mai probabil între 1782-1783, monument istoric înscris și el pe lista Academiei Române”, a detaliat, pentru Agerpres, președintele Filialei Timiș a SGR, prof. univ. dr. Nicolae Popa.
Evenimentul de la Rudna își propune să popularizeze platanul multisecular de la Rudna (comuna Giulvăz), iar pe panoul indicator sunt menționate principalele caracteristici ale acestuia. Arborele a fost înscris pe Lista monumentelor naturii a Filialei Timișoara a Academiei Române la 21 iunie 2021, printr-o decizie a Subcomisiei Monumentelor Naturii, ca urmare a demersurilor făcute de membrii Filialei Timiș a Societății de Geografie din România, în special ale dr. Cosmin Ancuța, profesor de geografie la Liceul „C.D. Loga” din Timișoara.