Identificarea osemintelor marelui lider țărănist și martir al închisorilor comuniste, Ion Mihalache, rămâne un episod marcat de necunoscute și de o serie de controverse. Evenimentul s-a produs la începutul anilor `70, când Nicolae Ceaușescu încă juca rolul liderului comunist reformist, cu idei liberale. Faptul că a acceptat solicitarea făcută de familia fostului politician ascundea însă un calcul meschin, acela de a demoniza regimul Gheorghiu Dej, responsabil pentru teribilele închisori ale anilor `50 în care și-a găsit sfârșitul mare parte a elitei românești.
În privința recuperării osemintele fruntașului PNȚ, ultimul mare politician al României Mari, nu există certitudini, ci doar niște fapte prea puțin cunoscute, scrie Răzvan Gheorghe în Podul.
Cert este că în 1970, Niculina Mihalache,
văduva fostului lider țărănist, ajunsă la vârsta de 80 de ani, dintre care 14 petrecuți în închisoare și domicilii obligatorii, i-a trimis lui Nicolae Ceaușescu un memoriu în care i-a solicitat să i se dea corpul soțului.
Liderul comunist a dat ordin ca atât rămășițele lui Mihalache, cât și ale lui Iuliu Maniu, să fie identificate, dezgropate și transmise familiilor, pentru o înmormântare creștinească.
Securitatea avea să dezgroape în secret două trupuri, unul în Cimitirul Săracilor de la Sighet, altul în cimitirul de la Rîmnicu Sărat, pe care le-a prezentat familiilor ca fiind rămășițe lui Maniu și, respectiv, Mihalache. În cazul lui Maniu, falsul ar fi fost atât de grosolan, încât până și Securitatea a fost nevoită să își recunoască ”eroarea”., potrivit sursei citate.
Pe 23 aprilie 1971, în puterea nopții, securiștii au deshumat și osemintele celui pe care l-au prezentat drept Ion Mihalache. Nimeni din familie nu a luat parte la această acțiune, iar într-un interviu acordat după 1989, Ion Diaconescu, nepot al lui Mihalache, a subliniat faptul că familia n-a primit niciodată o dovadă certă a autenticității osemintelor.
Diaconescu a luat parte și la înmormântarea care a avut loc într-un cerc extrem de restrâns, pe 28 aprilie 1971, la cimitirul din Dobrești, județul Argeș, sub atenta supraveghere a Securității.
Totuși, Corneliu Coposu avea să relateze că la începutul anilor ꞌ90 a revenit cu Ion Diaconescu la Rîmnicu Sărat și că au încercat să identifice (cu ajutorul a diverse informații, surse orale) locul în care a fost îngropat Ion Mihalache, ceea ce a alimentat din nou supozițiile că osemintele recuperate în anii „70 nu erau ale fostului mare politician.
După venirea la putere a regimului comunist, Ion Mihalache și Iuliu Maniu au fost arestați în urma diversiunii cunoscute sub denumirea de „Înscenarea de la Tămădău și condamnați la închisoare pe viață. Iuliu Maniu a murit în 1953, în urma chinurilor îndurate, iar Ion Mihalache în 1963.