Strugurii conțin numeroase beneficii pentru sănătate, fiind bogați în vitamine și minerale. Mustul fiind una dintre băuturile cele mai apreciate. Este natural, sanatos și de sezon, iar benefciiile sale sunt de neegalat.
Incepand de la scaderea colesterolului si pana la intarirea sistemului imunitar, ai o multime de motive sa consumi dupa masa un pahar din bautura sezonului saraca in alcool si bogata in probiotice si polifenoli.
Astfel, între beneficiile consumului de must amintim:
întărește sistemul imnunitar, este recomandat persoanelor convalescenteare efect antiinflamator (facilitează dispariția edemelor), fiind recomandat persoanelor care suferă de gută și reumatismare efect detoxifiantare efect depurativstimulează activitatea renalăadjuvant în tratarea cistitelor, nefritelor și litiazei renalestimulează și susține activitatea intelectualăare efect tonic, revigorant, tonifiantcombate obezitateacombate obosealaadjuvant în tratamentul hepatitelor, se fac cure de câte 3 luni (se consumă 1-2 litri de must zilnic)adjuvant în tratarea gripei, rujeolei, scarlatinei, difteriei, se fac cure de câte o lună (se consumă 1-2 litri de must zilnic)are efect regenerant, cu precădere la nivel hepaticadjuvant în tratarea sclerozeirecomandat în intoxicații (se beau 3 căni de must zilnic, între mesele principale)afecțiuni ale prostatei (se prepară un amestec din părți egale de must, suc de morcov, suc de castraveți, suc de țelină și suc de sfeclă roșie – câte 50 ml din fiecare, se consumă zilnic, timp de 7 zile)combate acneea (se tamponează tenul curat cu must alb zilnic)previne cancerulprotejează neuroniiaccelerează tranzitul intestinal, reglează digestia, combate constipațiascade tensiunea arterialăscade riscul accidentului vascular cerebralîmbunătățește circulația sangvinăreduce riscul formării cheagurilor de sângeprevine degenerescența macularăprevine apariția leziunilor retineidiminuează durerile articulareare efect antioxidant puternicredă strălucirea tenului, îl hidratează și hrănește (se pun comprese)îmbunătățește activitatea mușchiului cardiacscade cantitatea de colesterol „rău” din sânge și crește cantitatea de colesterol „bun”reduce aciditatea stomacalăstimulează apetitulcombate diareeastimulează peristaltismul intestinaladjuvant în tratamentul rahitismului, anemiei, scrofulozei, asteniei.
Consumul de must este contraindicat persoanelor care suferă de diabet, iar persoanele anemice trebuie să îl consume cu moderație.
Alte beneficii ale consumului de must
Amelioreaza problemele digestive
Mustul te va ajuta sa o tratezi constipația. Fiind un laxativ natural, bogat in drojdii „bune”, mustul rezolva problemele digestive fara a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ.
Benefic pentru sanatatea cardiaca
Consumul de must stimuleaza productia de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sange si mentine totodata tensiunea arteriala in parametri normali.
Previne cancerul
Resveratrolul si antioxidantii din struguri si must previn formarea tumorilor in organism. Unele studii indica faptul ca resveratrolul poate preveni cancerul, daca este vorba despre must obtinut din strugurii negri.
Amelioreaza durerile de cap
Consumul de must amelioreaza si chiar elimina durerile de cap. Daca ai probleme cu cefaleea, introdu mustul in dieta ta zilnica si vei vedea rapid efectele pozitive.
Stimuleaza metabolismul
Consumul de must stimuleaza metabolismul, accelerand astfel arderea grasimilor. Mai mult decat atat, acesta poate reduce apetitul asa ca te poate ajuta daca te afli intr-o faza in care iti ajustezi aportul de alimente. Ai grija insa la cantitatea consumata intrucat contine zahar si are si un aport caloric crescut – un pahar de must de 250 ml contine in jur de 200 -250 de Kcal. Asadar, limiteaza-te la un pahar, intre mese sau dupa cina servita mai devreme.
Energizeaza corpulMustul poate sa inlocuiasca cu succes cafeaua sau ceaiul negru intrucat ofera o doza zdravana de energie. Continutul ridicat de fier dar si flavonoizii din must fac din acesta un remediu excelent pentru epuizare sau oboseala cronica. Mai mult decat atat, persoanele aflate in convalescenta pot consuma must pentru a-si recapata mai rapid puterile. sursa: doc.rodoxologia.ro