O nouă metodă de înşelăciune online ia amploare prin intermediul aplicaţiei Messenger. Specialiştii recomandă ca orice mesaj primit de la un prieten prin care vi se solicită trimiterea pe mail a unui cod să nu fie pus în aplicare.
Infractorii încearcă să vă câştige încrederea după care, urmând sfaturile „prietenului virtual”, ajungeţi să furnizaţi datele bancare şi rămâneţi fără bani.
Infractorii mizează pe spiritul de întrajutorare şi pe faptul că nu verificăm mesajele. Victima primeşte pe messenger un mesaj prin care să trimită unui prieten din listă un cod primit la scurt timp după acceptarea propunerii.
Codul permite preluarea identităţii sale, iar de pe contul fals, va trimite prietenilor propuneri de investiţii deosebit de profitabile. În realitate, victima este imaginea celor care au preluat controlul asupra contului său.
Poliţiştii recomandă o mare atenţie la divulgarea datelor bancare în mediul online.
„E de fapt solicitarea codului de resetare a parolei tocmai pentru obținerea acelui cont, iar contul astfel compromis este utilizat pe mai departe în diferite campanii de phishing tocmai pentru că el s ebucură de un grad de încredere din partea cunoscuților de pe Facebook. E foarte important să avem o igienă a datelor personale, aceasta va veni la pachet cu igiena datelor financiare. Acest lucru înseamnă o grijă deosebită pentru datele de stare civilă și mai ales pentru datele cardului”, spune inspector principal Florin Ionuț Zaborilă, ofiţer în cadrul Compartimentului de Investigare a Infracţiunilor Informatice, citat de tvrinfo.ro.
La orice suspiciune de atac cibernetic asupra conturilor online sau datelor bancare, trebuie să anunțați Poliţia şi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
În Iaşi, până la sfârşitul anului trecut au fost 50 de sesizări, iar de la începutul anului, sunt de trei ori mai mulţi păgubiţi.